Iedereen die een nieuw ERP-systeem heeft geïmplementeerd of deze zelf kan implementeren weet dat zo’n proces behoorlijk wat met zich meebrengt. Een beslissing hierover wordt niet snel gemaakt en zo’n project is bovenal risicovol en ingewikkeld. Voor sommige bedrijven is het dan ook simpelweg niet mogelijk om een nieuw ERP-systeem te implementeren. Door bijvoorbeeld de risico’s of de onduidelijkheid die het met zich meebrengt. Gelukkig zijn er ook nog andere oplossingen voor bedrijven die zich momenteel geen (nieuw) ERP-systeem kunnen veroorloven.

#1 Bedrijfsprocessen optimaliseren

Herstructurering van bedrijfsprocessen is een stuk betaalbaarder en met minder risicovol dan het implementeren van een nieuw ERP-systeem. Bovendien zijn er ook sneller resultaten zichtbaar. Onderzoek in uw organisatie hoe relatief eenvoudige aanpassingen aan processen ervoor zullen zorgen dat de efficiëntie van deze processen omhoog gaat, en beter zullen werken. U kunt dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Het doorvoeren van eenvoudige aanpassingen heeft ook op lange termijn enorme voordelen. Zodra er ruimte is voor aanschaf van een nieuw ERP-systeem is de transitie veel gemakkelijker, omdat een belangrijk gedeelte van een ERP-implementatie al is bewerkstelligd. Zo voorkomt u dat u zich vasthoudt aan inefficiënte en handmatige processen, waardoor uw bedrijf nu hoogstwaarschijnlijk geld en middelen verspilt.

#2 Het huidige ERP-systeem moderniseren

Is uw huidige systeem erg verouderd en werkt het niet prettig meer? Of werkt het wellicht nog wel naar behoren, maar kunt u geen updates meer doorvoeren? Een vernieuwingsslag kan ervoor zorgen dat u de aankoop en implementatie van een volledig nieuw systeem kunt voorkomen. Met de Slim Software Nabouwen-methode wordt uw huidige software systeem volledig nagebouwd met alle bekende functies, maar door modernisatie van het bestaande ERP-systeem bent u weer klaar voor de toekomst. Geen personeel dat getraind hoeft te worden, direct in gebruik te nemen en uw systeem ontvangt weer alle veiligheids-updates voor een fractie van de kosten van een nieuw ERP-systeem.

#3 Veranderingen in de organisatie

Sommige relatief eenvoudige organisatorische veranderingen kunnen leiden tot een sterke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Met het implementeren van een nieuw ERP-systeem is het bijvoorbeeld heel goed denkbaar dat de onderneming het project tijdelijk stop zet, om goed te kijken naar de te implementeren wijzigingen om op de duur meer uit het systeem te halen. Denk hierbij aan de rollen van medewerkers en verantwoordelijken. U kunt binnen uw bedrijf vooraf de weerstand voor een vernieuwd systeem reduceren. Dit zal een succesvolle implementatie bevorderen zodra men overgaat naar een nieuw systeem.

#4 Een nieuw ERP-systeem is niet altijd de oplossing

De aankoop van vernieuwde bedrijfssoftware kent ook een middenweg en hoeft zeker niet alles of niets te zijn voor het bedrijf. Het is goed mogelijk dat een of meer kleinschalige systemen al genoeg zijn om uw bedrijf vooruit te helpen. Bedrijven hebben bijvoorbeeld soms alleen een vernieuwing van hun huidige e-commerce-, CRM- of HRM-systeem nodig. Het huidige ERP-systeem kan ook gemoderniseerd worden. Dit is een stuk voordeliger en toegankelijker dan een geheel nieuw nieuw ERP-systeem. Mocht u in de toekomst nog steeds een nieuw ERP-systeem willen, is het raadzaam om uzelf goed vertrouwd te maken met de verschillende mogelijkheden en alternatieven op dit gebied.