ERP is een afkorting van Enterprise Resource Planning, een informatie- en management systeem dat het kloppende hart vormt van kleine en grote bedrijven. Een ERP systeem ondersteunt een organisatie in het aansturen van bedrijfsprocessen. In dit artikel wordt u uitgelegd wat een ERP systeem precies is, waarvoor het gebruikt wordt en wat de voor- en nadelen van ERP zijn.

Wat is het doel van een ERP systeem?

Een ERP systeem zorgt ervoor dat alle bedrijfsprocessen in het hele bedrijf verbonden zijn, in plaats van dat iedere afdeling zijn eigen softwarepakket heeft. De meest actuele gegevens over bijvoorbeeld voorraadbeheer, financiële administratie en logistiek vallen hieronder en worden gekoppeld. Deze koppelingen zorgen ervoor dat de bedrijfsprocessen automatisch worden aangestuurd en efficiënter verlopen. Een ERP systeem maakt integraal samenwerken binnen het bedrijf eenvoudiger en productiever.

Een ERP systeem is opgebouwd uit verschillende softwaremodules. Enkele voorbeelden zijn:

– Financiële administratie;
– Productieplanning & materiaalbehoefteplanning (MRP);
– Business Intelligence (BI);
– Verkoop- en relatiemanagement;
– Human Resource Management (HRM);
– Workflow management;
– Document Management;
– Project management & urenadministratie;
– Warehouse management & voorraadbeheer;
– Inkoop management;
– Logistiek planning systeem.

Voordelen van een ERP systeem

Behalve dat een ERP systeem zorgt voor extra efficiëntie door gestroomlijnde en geautomatiseerde processen, zorgt het er ook voor dat de kans op fouten wordt verkleind. Data hoeft namelijk niet meer op meerdere plekken door meerdere mensen te worden ingevoerd, doordat alle informatie in één centraal systeem wordt beheerd.

Een centraal systeem zorgt ervoor dat afdelingen beter samen kunnen werken. Dit maakt het mogelijk om kortere doorlooptijden te realiseren, door verschillende bedrijfsprocessen beter op elkaar af te stemmen. Dit bespaart kosten en levert meer tevreden klanten op. Er zijn al zeer veel bedrijven die hebben aangetoond dat zij winstgevender worden doordat een ERP systeem de bedrijfsprocessen goed ondersteunt en medewerkers beter informeert.

Een modern ERP pakket vraagt meer dan ooit om integratie met andere partijen, zoals leveranciers, klanten en communicatie. Een systeem dat gebruik maakt van alle voordelen van de cloud en integreert met Microsoft 365 (inclusief Teams en Office-apps), Zoom, Skype en overige communicatieplatformen. Digitaal zaken doen wordt steeds persoonlijker.

Nadelen van een ERP systeem

Naast eerdergenoemde voordelen, zitten er ook nadelen aan een ERP implementatie. Zo is de implementatie van een goed passend ERP pakket een project dat zeer intensief is voor de organisatie. ERP implementaties zijn veelal langdurige en kostbare projecten. Het is niet eenvoudig om de gebruikers van het nieuwe systeem te betrekken bij dit project.

Iedereen wil een ERP systeem hebben dat perfect aansluit op de organisatie, maar de investering in tijd, moeite en geld die benodigd is voor een nieuw ERP systeem is een reden om dit uit te stellen. Dit zorgt ervoor dat veel ERP systemen inmiddels niet meer zo perfect aansluiten bij de bedrijfsvoering, maar toch nog in gebruik blijven.

Het veranderen van bedrijfsprocessen is een moeizaam proces. Bij de implementatie van een standaard systeem moet bijna altijd anders gewerkt worden om beter gebruik te kunnen maken van het nieuwe systeem. Dit stuit altijd op weerstand bij medewerkers en kan er zelfs voor zorgen dat een ERP project mislukt.

Over Codeless

Codeless Technology heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen en onderhouden van unieke ERP systemen voor retail-, handel-, productie- en logistieke industrieën en voor zakelijke dienstverlening. Wij zijn expert in het doorgronden van (unieke) bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van softwaresystemen voor uw bedrijfsvoering.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ERP systemen en de voor- en nadelen ervan? Plan een online afspraak in of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.