Wat is ERP? De voor- en nadelen van ERP systemen uitgelegd

Voordelen & nadelen ERP systeem

ERP staat voor Enterprise Resource Planning, een informatie- en management systeem dat het kloppende hart vormt van kleine en grote bedrijven. Een ERP systeem ondersteunt een organisatie in het aansturen van bedrijfsprocessen en maakt het eenvoudiger om beslissingen te nemen. In dit artikel wordt u uitgelegd wat een ERP systeem precies is, waarvoor het gebruikt wordt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is het doel van een ERP systeem?

Een ERP systeem zorgt ervoor dat alle bedrijfsprocessen binnen de organisatie verbonden zijn, in plaats van dat iedere afdeling zijn eigen softwarepakket heeft. De meest actuele gegevens van de supply chain over bijvoorbeeld voorraadbeheer, financiële administratie en logistiek vallen hieronder en worden gekoppeld. Deze koppelingen zorgen ervoor dat de bedrijfsprocessen automatisch worden aangestuurd en efficiënter verlopen. ERP software maakt integraal samenwerken binnen het bedrijf eenvoudiger en productiever.

Enterprice Resource Planning software is opgebouwd uit verschillende softwaremodules. Enkele voorbeelden van de meest gebruikte modules zijn:

– Financiële administratie;
– Productieplanning & materiaalbehoefteplanning (MRP);
– Business Intelligence (BI);
– Verkoop- en relatiemanagement;
– Human Resource Management (HRM);
– Workflow management;
– Document Management;
– Project management & urenadministratie;
– Warehouse management & voorraadbeheer;
– Inkoop management;
– Logistiek planning systeem.

Voordelen van een ERP systeem

Behalve dat het juiste ERP systeem zorgt voor extra efficiëntie door gestroomlijnde en geautomatiseerde processen, zorgt het er ook voor dat de kans op fouten wordt verkleind. Data hoeft namelijk niet meer op meerdere plekken door meerdere mensen te worden ingevoerd, doordat alle informatie in één centraal systeem wordt beheerd en iedereen toegang tot dezelfde data heeft.

Een centraal systeem zorgt ervoor dat afdelingen beter samen kunnen werken. Dit maakt het mogelijk om kortere doorlooptijden te realiseren, door verschillende bedrijfsprocessen beter op elkaar af te stemmen. Dit bespaart kosten en het aantal tevreden klanten neemt toe. Er zijn al zeer veel bedrijven die hebben aangetoond dat zij winstgevender worden doordat het systeem de bedrijfsprocessen goed ondersteunt en medewerkers beter informeert.

Een modern ERP pakket vraagt meer dan ooit om integratie met andere partijen, zoals ERP leveranciers, klanten en communicatie. Een systeem dat gebruik maakt van alle voordelen van de cloud en integreert met Microsoft 365 (inclusief Teams en Office-apps), Zoom, Skype en overige communicatieplatformen. Digitaal zaken doen wordt steeds persoonlijker.

Nadelen van een ERP systeem

Naast eerdergenoemde voordelen, zitten er ook nadelen aan implementatie van ERP. Zo is de implementatie van een goed passend pakket een project dat zeer intensief is voor de organisatie. ERP implementaties hebben een goede voorbereiding nodig en zijn veelal langdurige en kostbare projecten. Het is niet eenvoudig om de gebruikers van het nieuwe systeem te betrekken bij dit project.

Iedereen wil een systeem hebben dat perfect aansluit op de organisatie, maar de investering in tijd, moeite en geld die benodigd is voor een nieuw ERP systeem is een reden om dit uit te stellen. Dit zorgt ervoor dat veel systemen inmiddels niet meer zo perfect aansluiten bij de bedrijfsvoering, maar toch nog in gebruik blijven.

Het veranderen van bedrijfsprocessen is een moeizaam proces. Bij de implementatie van een standaard systeem moet bijna altijd anders gewerkt worden om beter gebruik te kunnen maken van het nieuwe systeem. Dit stuit altijd op weerstand bij medewerkers en kan er zelfs voor zorgen dat een ERP project mislukt.

Over Codeless

Codeless Technology heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen en onderhouden van unieke ERP systemen voor retail-, handel-, productie- en logistieke industrieën en voor zakelijke dienstverlening. Wij zijn expert in het doorgronden van (unieke) bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van softwaresystemen voor uw bedrijfsvoering.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ERP systemen en de voor- en nadelen ervan? Plan een online afspraak in of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wij moderniseren uw software
zodat u kunt werken in één werkbaar systeem. zodat u nooit meer over software hoeft na te denken. naar een schaalbaar en aanpasbaar systeem. zonder dat u licentiekosten per gebruiker hoeft te betalen. voor alle bedrijfsgroottes. Van MKB tot beursgenoteerd. zodat deze 100% past bij úw unieke bedrijfsprocessen. gegarandeerd binnen tijd en budget.

Wij moderniseren uw software