Microsoft Navision 2009 is een tikkende tijdbom

Navision 2009 NAV end of life

Microsoft Navision 2009 is nog steeds populair, maar zonder support

Hoewel eind 2019 de support op Microsoft Navision 2009 (tegenwoordig Microsoft Dynamics NAV 2009) is komen te vervallen, zijn er toch veel bedrijven die van deze versie van het ERP systeem gebruik maken. Er zijn in de tussentijd nieuwe versies uitgebracht door Microsoft, maar niet alle gebruikers waren geïnteresseerd in iedere update. We zien dezelfde ontwikkeling met Navision 2012 ontstaan. Nog twee jaar en dan vervalt support ook voor deze versie. Voor de gebruikers van de 2012-versie dreigt dus hetzelfde probleem te ontstaan als voor de gebruikers van de 2009-versie.

Begin deze eeuw heeft Microsoft hard gewerkt aan het opbouwen van een partnerkanaal dat zich specialiseert in een branche of specifieke bedrijfsvoering en begon hiervoor een oplossing te bouwen op basis van Microsoft Navision. Voor klanten was deze samenwerking met partners een aantrekkelijke oplossing, omdat een standaard ERP systeem vaak niet goed (genoeg) past, maar door de branche-oplossing paste dit veel beter. In veel gevallen paste zo’n aangepast systeem zelfs beter dan ooit tevoren. Het vernieuwen van deze oplossingen naar de nieuwste versies van Navision was echter voor veel partners en gebruikers een uitdaging. Dit blijkt nu ook, gezien het grote aantal bedrijven wat nog op verouderde versies van Navision draait.

Waarom zouden we ons ERP systeem vernieuwen?

In de loop der jaren zijn veel nieuwe versies uitgekomen van Microsoft Navision. Dat is niet het probleem geweest, maar deze technische verbetering bracht niet altijd zakelijke verbetering. Daarom werd overstappen naar de nieuwste versie uitgesteld. De ervaring heeft geleerd dat van uitstel ook afstel komt. Met als gevolg dat overstappen na een lange periode van uitstellen de technologische vernieuwing nóg veel moeilijker maakt.

Sinds de lancering van Microsoft Navision 2009 is er veel veranderd in de manier waarop we zaken doen. Ontwikkelingen op het gebied van IT-applicaties en hoe we hiervan gebruikmaken hebben invloed op ons leven én werk. Daarnaast bewijzen toonaangevende bedrijven in iedere branche dat investeren in ICT op verschillende manieren succes kan brengen. We willen daarom betere systemen die exact passen bij onze werkwijze en onze specifieke branche waarin we werkzaam zijn.

Het onderhoud aan een ICT-systeem moet ervoor zorgen dat technologische veroudering wordt voorkomen, zodat het toepassen van nieuwe technieken mogelijk blijft. Microsoft geeft een goed voorbeeld met het Power Platform en Microsoft AI en IoT. Voor het gebruik van deze technieken en het integreren van deze nieuwe oplossingen is een modern systeem vereist. Wanneer er nog gebruik wordt gemaakt van verouderde software zoals Microsoft Navision 2009, is een upgrade naar een nieuwe versie nodig.

Hoe nu verder?

Het volledig ontbreken van ondersteuning voor Microsoft Navision 2009 betekent dat er geen aanpassingen meer gedaan worden als het problemen geeft in samenwerking met nieuwe versies van het besturingssysteem. Als het systeem het niet meer doet, dan repareert Microsoft het niet meer. Dit houdt in dat er in eerste instantie geen probleem is. Totdat er iets fout gaat. Dan is de ramp compleet. Oftewel: Het blijven gebruiken van Microsoft Navision 2009 is een tikkende tijdbom. Dit risico is voor veel bedrijven onderbelicht. Het nieuwe ERP systeem moet te integreren zijn met de strategie én de ambities van het bedrijf. Een nieuw ERP systeem moet daarom flexibel, schaalbaar en aanpasbaar blijven in de toekomst, zonder beperkingen.

Vernieuwen is voor gebruikers van Microsoft Navision 2009 niet langer uit te stellen. Maar hoe borgen we de lopende bedrijfsvoering als er geen eenvoudige upgrade is? Dit is waar Slim Software Nabouwen van Codeless een praktische oplossing biedt.

Slim Software Nabouwen als strategie voor het vernieuwen van Microsoft Navision 2009

De software van Codeless is een praktische aanvulling op de “Microsoft 365 Tech stack” en biedt de mogelijkheid om de branche specifieke werkwijze te migreren naar een bedrijfsspecifiek systeem.

Met Slim Software Nabouwen implementeren we de gewenste functionaliteit van het oude ERP systeem in de nieuwe software. Vervolgens integreren wij uw nieuwe systeem in de Microsoft 365-cloud. Dit resulteert in een flexibel, aanpasbaar en specifiek bedrijfssysteem dat u in staat stelt om gebruik te maken van de nieuwste technologieën en mee te groeien met uw bedrijfsambities.

Microsoft Navision 2009 end of life

 

Over Codeless

Codeless Technology heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van unieke cloud ERP-systemen voor retail-, handel-, productie- en logistieke industrieën en voor zakelijke dienstverlening. Wij zijn expert in het doorgronden van (unieke) bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van digitale systemen voor uw bedrijfsvoering.

Codeless kan u helpen bij het vernieuwen van uw Navision 2009 ERP systeem. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan een consult met ons in.

Wij moderniseren uw software
zodat u kunt werken in één werkbaar systeem. zodat u nooit meer over software hoeft na te denken. naar een schaalbaar en aanpasbaar systeem. zonder dat u licentiekosten per gebruiker hoeft te betalen. voor alle bedrijfsgroottes. Van MKB tot beursgenoteerd. zodat deze 100% past bij úw unieke bedrijfsprocessen. gegarandeerd binnen tijd en budget.

Wij moderniseren uw software