Amerikaanse overheid in de problemen door technical debt COBOL

Technical debt COBOL

Miljoenen Amerikanen kunnen geen WW-uitkering aanvragen vanwege een gebrek aan COBOL-programmeurs.

CNN Business schreef op 8 april 2020 een artikel dat een uitstekend voorbeeld geeft van ‘technical debt’, ook wel ‘code debt’ of ‘design debt’ genoemd. De corona-pandemie heeft er in Amerika voor gezorgd dat circa 20 miljoen medewerkers zijn ontslagen, waardoor deze nu massaal hun WW-uitkering aanvragen. De backend-systemen van de Amerikaanse overheid zijn gebouwd met verouderde COBOL-programmatuur en zijn niet voorbereid op deze grote hoeveelheid aanvragen.

Dit heeft als gevolg dat werkelozen die de aanvraag willen indienen op de website van de Department of Labor zien dat de service tijdelijk niet beschikbaar is.

Het Amerikaanse Congress heeft 250 miljard dollar uitgetrokken voor deze WW-aanvragen, maar nu is die uitkering met geen mogelijkheid door de overheid te verwerken. Door al deze ontwikkelingen en problemen weet de Amerikaanse regering zich momenteel geen raad. De gouverneur van New Jersey heeft zelfs een oproep gedaan waarin hij gepensioneerde COBOL-ontwikkelaars om hulp vraagt.

Mar Hicks, hoogleraar technologiegeschiedenis aan het Illinois Institute of Technology, geeft aan dat dat wel opmerkelijk is. Veel van de COBOL-ontwikkelaars werden ontslagen voordat ze met pensioen gingen. Ze worden weer teruggeroepen om de problemen op te komen lossen en de systemen te onderhouden.

Hoe kan het dat bedrijven zoals Netflix wél zonder enige slag of stoot 16 miljoen nieuwe gebruikers kunnen verwelkomen tijdens de crisis? Hoe moeilijk kan het dan zijn? Waarom kunnen cruciale overheidswebsites zoveel aanvragen niet verwerken? De oorzaak hiervan is te vinden in technical debt.

Verouderde technologie ligt ten grondslag van deze problemen

De COBOL backend-systemen die gebruikt worden bij de Amerikaanse overheid functioneren al zeer lange tijd goed. Deze systemen zijn ontworpen om op één server of mainframe te draaien die op locatie staat bij de gebruikers. Dit was prima om de specifieke taken uit te voeren waar het systeem initieel voor was bedoeld, maar in de loop der tijd zijn er nieuwe taken bijgekomen, zoals de verwerking van aanvragen via een website.

Het overzetten van deze legacy systemen naar een moderne architectuur betekent dat ze volledig opnieuw moeten worden gemaakt. Door het jarenlange gebruik is véél tijd en moeite gestoken in het perfectioneren van deze complexe COBOL-systemen.

De oude software vervangen wordt wanwege de complexiteit en omvang van deze systemen veelal uitgesteld en dat is begrijpelijk. De mensen die het systeem onderhouden kunnen geen goede inschatting maken hoeveel tijd en risico een aanpassing zal kosten, laat staan dat zij de vervanging van het systeem kunnen overzien. De Amerikaanse overheid heeft in het verleden te weinig aandacht besteed aan het moderniseren van het systeem, met als gevolg het opbouwen van een technical debt. Deze moet nu worden ingelost. Deze verouderde software doorontwikkelen heeft geen zin meer.

Wat is technical debt?

Technical debt valt te omschrijven als IT-erfenis of -schuld uit het verleden. Softwaresystemen worden gebouwd met een bepaald doel en in de loop der jaren wordt hieraan toegevoegd en gewijzigd. Er wordt nauwelijks of geen onderhoud uitgevoerd dat rekening houdt met de lange termijn. Met als gevolg dat modernisatie helemaal niet meer mogelijk is of complex, tijdrovend en risicovol is.

Technical debt “aflossen”

Het aflossen van technical debt kan op verschillende manieren, door software vernieuwen, waarbij de technische veroudering wordt opgelost. U kunt bijvoorbeeld een broncode-conversie uitvoeren, waardoor de beschikbare functionaliteit gelijk blijft, maar zonder de beperking van de oude ontwikkeltaal die is gebruikt. U kunt ook Slim Software Nabouwen, waarbij de huidige functionaliteit geautomatiseerd nagebouwd wordt. Uiteraard is het ook mogelijk om opnieuw te beginnen aan het bouwen van een nieuw systeem.

Denkt u last te hebben, of heeft u last van technical debt? Overweegt u een modernisatieproject? Neem gerust vrijblijvend contact op met Codeless om dit te bespreken.

Over Codeless

Codeless Technology heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van unieke ERP systemen voor retail-, handel-, productie- en logistieke industrieën en voor zakelijke dienstverlening. Wij zijn expert in het doorgronden van (unieke) bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van softwaresystemen voor uw bedrijfsvoering.

Het moderniseren van bestaande systemen is een specialisme van Codeless. Het onderhoud en vernieuwing van de systemen van onze klanten is een dienst die we actief voor onze klanten uitvoeren om technische schuld te voorkomen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het aflossen van technical debt? Plan een online afspraak in of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wij moderniseren uw software
zodat u kunt werken in één werkbaar systeem. zodat u nooit meer over software hoeft na te denken. naar een schaalbaar en aanpasbaar systeem. zonder dat u licentiekosten per gebruiker hoeft te betalen. voor alle bedrijfsgroottes. Van MKB tot beursgenoteerd. zodat deze 100% past bij úw unieke bedrijfsprocessen. gegarandeerd binnen tijd en budget.

Wij moderniseren uw software